De stem die ik gebruik is mijn stem

Ik heb naar de Zoom van Etienne geluisterd. De dag erna werden we op het werk geconfronteerd met Corona. Ik werk in een Woonzorgcentrum. Of je het nu wil of niet je wordt toch meegetrokken in heel de mallemolen van isolatie , angst , onrust, boosheid. Het ergste is de onzekerheid en de isolatie op de kamer waarin onze bewoners zo plots worden gezet. Sommigen kunnen ermee om, anderen worden zot.

Ik ben onmiddellijk begonnen met AH oefeningen sinds Corona en mediteer met onze bewoners sinds ik daar werk. En de stem die ik gebruik is mijn stem en die brengt rust zeggen ze.
Ondertussen zijn we door de crisis heen. Iedereen is uit isolatie sinds gisteren. En het is bij een iemand gebleven die Corona had. Ze is gezond gebleven en heeft nooit symptomen gehad.
Er wordt veel bepaald voor mensen in een rusthuis. Wij streven echt wel naar kwaliteit in die laatste fase en ik ben me heel bewust hoe belangrijk elke eigen beslissing voor hun is. Ook in deze crisis praat ik over de dood met hen. De meesten hebben geen schrik. De isolatie vinden ze het ergst.

Natuurlijk raak ik de ouderen aan. Ze hebben daar zo een behoefte aan en ik heb gelukkig de ruimte gekregen om ze op tafel te leggen.