Bericht uit de snijzaal: Fascinerende Fascia

In de snijzaal van het AZC in Utrecht mag je letterlijk een kijkje nemen onder de huid van mensen die hun lichaam hebben gedoneerd aan de wetenschap. Ik ging erheen, en werd meteen al geraakt door het diepe respect waarmee werd omgegaan met deze mensen.

Mijn hart maakte vervolgens een vreugdesprong toen ik Universitair docent anatomie John Verwijs hoorde zeggen dat hij blij is met onze beroepsgroep complementair therapeuten. Omdat een chirurg liever ook niet in gezond weefsel snijdt en dat bij “het voorkomen van” een rol voor ons is weggelegd. Wauw, er is echt iets aan het veranderen tussen regulier en complementair.

Ik zie dat wat er in de boeken is getekend niet volledig klopt en een gedeelte is van de waarheid. Want de plaatjes zijn 2D en nu kijk ik in een 3D lichaam. En dan nog, niet de volledige waarheid want de vloeistoffen zijn er al uit. Toch zie ik hoe mooi de vezels in lijnen lopen, soms heel dik, taai en stevig en op sommige plekken dun, fijn, als een spinnenweb. Hoe de buikspieren als schokdemper dienen en waar een hoge ademhaling allemaal aan trekt.

Onze fascie, werkelijk fascinerend. Een laagje over mijn spieren, zenuwen, botten, organen. Hoe het mijn hele structuur als een vlaggenschip overeind houdt. Vergelijk het met de touwen aan de mast van een schip. Degene het dichtst tegen de mast aan liggen, houden de mast overeind. In ons lichaam de schuine buikspieren die dicht tegen de wervelkolom liggen.

Deze dag zorgt voor een plaatje op mijn netvlies dat mij net weer even anders laat kijken.
Kijken naar mijn lichaam en dat van anderen.
Met het grootste respect.❤

Heidi Siegers

Je kunt de evenementen van de snijzaal volgen op Facebook.